βοηθήστε μας να σας φανούμε χρήσιμοι

Παράσιτα (pests): για τον παρόντα Οδηγό ως παράσιτα αποκαλούνται τα τρωκτικά, τα έντομα (και ταλοιπά αρθρόποδα), τα πουλιά και τα φίδια. Το παρόν αποτελεί μετάφραση του αγγλικού όρου pest, ο οποίος,επί λέξει, αντιστοιχεί στην έννοια του «ζωικού εχθρού». Στην βιολογική έννοια του όρου, το παράσιτο δεν αποτελεί ακριβή απόδοση του ζωικού εχθρού, εφ’ όσον «παρασιτεί» πάνω σε άλλους οργανισμούς (π.χ. τα παρασιτοειδή στη φυτοπροστασία). Παρόλα αυτά, εδώ θα χρησιμοποιηθεί ο όρος παράσιτο υπό την ευρύτερη έννοια του ζωικού εχθρού.

Υποκαπνισμός (fumigation): η απεντόμωση με αέριο εντομοκτόνο (όπως π.χ. η φωσφίνη) το οποίο διεισδύει εντός των προϊόντων και των χώρων που τα φιλοξενούν και σκοτώνει τα έντομα (καθώς και άλλους οργανισμούς όπως τα ακάρεα και τα τρωκτικά) σε όλα τους τα στάδια μέσω της αναπνοής.

Ψεκασμός (spraying): η εφαρμογή απεντόμωσης με εντομοκτόνο επαφής και στομάχου το οποίο γίνεται διάλυμα και στη συνέχεια ψεκάζεται με χειροκίνητη ή μηχανοκίνητη αντλία σε επιφάνειες ή σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα (δημητριακά).

Νεφελοψεκασμός (fogging): αντίστοιχος του ψεκασμού, με την διαφορά ότι τα σταγονίδια γίνονται πιο μικρά (μικρού ή υπέρμικρου όγκου) μέσω αυξημένης πίεσης στο ψεκαστικό μηχάνημα και σαν νεφέλωμα εξαπλώνονται ευρύτατα στο χώρο που θα εφαρμοσθούν

COVID-19Η ασθένεια επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2